Kleine Zuiderzee zonder mast

Zeilvloot Monnickendam gaat verder zonder mast

Update 2 april 2021

We zouden het natuurlijk ontzettend leuk gevonden hebben om met onze schepen ook de binnenwateren van Waterland te gaan ontdekken, maar helaas is dat geen haalbare kaart. Deze route is veel geschikter en leuker om met een sloep of fluisterboot te beleven. Een beetje 1 april luchtigheid in deze tijden moet kunnen, dachten wij! Binnenkort staan alle masten weer veilig en fier op alle schepen van de Zeilvloot Monnickendam. We kunnen niet wachten om weer mooie zeiltochten over Marker- en IJsselmeer en de Waddenzee met jullie te varen. In de tussentijd zitten we echter niet stil en zijn wel degelijk bezig met een leuke actie om iedereen de kans te geven om met ons mee te zeilen. Hierover snel meer.

Nu al zin om iets leuks te plannen? Je kunt onze schepen alvast boeken voor deze zomer. Neem een kijkje op onze website voor de mogelijkheden www.zeilvlootmonnickendam.nl. We zien jullie graag snel aan boord!

Hieronder ons persbericht van 31 maart 2021: 

De oplettende inwoner van Waterland is het misschien al opgevallen: veel schepen van de Zeilvloot Monnickendam liggen zonder mast in de haven. Gaat het hier om onderhoud of een protestactie?

De reden is verrassend. Zeilvloot Monnickendam speelt hiermee in op de toenemende vraag naar toeristische activiteiten in Waterland door bezoekers uit binnen- en buitenland.

Op dit moment biedt de samenwerking van 13 klassieke zeilschepen de mogelijkheid om met een gezelschap te zeilen op het Markermeer, IJsselmeer en de Waddenzee. Vanaf dit zomerseizoen gaat een deel van de schepen van de vloot verder zonder mast om ook tochten op het vaarwater tussen Broek in Waterland, Zuiderwoude, Ilpendam en Overleek te kunnen aanbieden.

Er is deze winter veelvuldig overleg geweest met de gemeente Waterland om de mogelijkheden te bespreken en oplossingen te vinden voor een aantal uitdagingen. De Zeilvloot Monnickendam is verheugd te kunnen melden dat deze gesprekken goed zijn verlopen en de gemeente het plan van de schippers van harte steunt.

Om de schepen toegang te kunnen verlenen tot de soms smalle of ondiepe doorgangen, zullen de komende maanden op enkele knelpunten baggerwerkzaamheden uitgevoerd worden. Ook zal een aantal lage bruggen opgehoogd worden om de imposante klippers en tjalken doorgang te kunnen verlenen.

Er zijn inmiddels contacten gelegd met grote touroperators om de attractie in hun route Zaanse schans – Bollenstreek op te nemen. De verwachte toestroom van toeristen is gunstig voor de schippers, maar ook lokale horeca zal hier de vruchten van plukken.

Kleine Zuiderzee zonder mast Vriendschap zonder mast
Masten op de kade  Grote Zuiderzee zonder mast