Nieuw schip aan ZVM toegevoegd

De Dankbaarheid vanaf 1 april in de vaart

De Dankbaarheid vanaf 1 april in de vaart

Monnickendam is weer een nieuw schip rijker, althans, eentje uit 1890, maar toch. Bijna was ze naar Zeeland vertrokken om daar als woonschip te gaan fungeren. Dan zou de mast er vanaf zijn gehaald en het hele interieur vervangen worden.

Gelukkig hebben René en Pirka dit kunnen voorkomen en daarmee hebben ze onder andere een zeer bijzonder roefje achterop het schip gered. De intimmering van deze roef is nog origineel. Dus het kastdeurtje werd in 1890 door de schipper gebruikt om zijn oliegoed en andere spullen op te bergen! In die tijd lag Monnickendam nog aan de Zuiderzee met eb en vloed. Treinen bestonden nauwelijks, auto’s en vrachtwagens niet. De platbodems werden gebruikt voor transport, het alternatief was paard en wagen.

De dankbaarheid, zo heet het nieuwe schip, is een bijzonder mooi gelijnde tjalk,voor de kenners een Duijvendijcker IJsseltjalk. In het Scheepvaartmuseum in Amsterdam kunt u een model van precies dit scheepje zien. Vanaf de kade valt aan het schip op, dat de reling helemaal rond loopt, nergens is één recht stuk. Die ronde vorm was minder gunstig voor de vrachtcapaciteit, maar nuttig voor de snelheid! Een riviertjalkje, steeds gehinderd door tegenstroom, moest snel kunnen starten en wenden zodat het niet steeds werd teruggezet door de stroom. Het is dus niet verwonderlijk dat Arno Westra, die het schip in de jaren ’90 heeft opgebouwd om ermee te charteren, er veel wedstrijden mee gevaren en gewonnen heeft.