Marken en Volendam

Aanleghavens van de Zeilvloot

Tips voor een bezoek:

Monnickendam ligt direct aan de Gouwzee. Op korte afstand van onze thuishaven liggen de historische vissershavens van Marken en Volendam. Na een heerlijke zeiltocht met de schepen van onze vloot zijn beide vissersdorpjes mooie plaatsjes voor een tussenstop, of als eindbestemming.

Marken

Voormalig eiland Marken is sinds 1957 aan de rest van de gemeente Waterland verbonden met een dijk. Ondanks deze dijk heerst hier nog steeds het echte eilandgevoel. De tijd lijkt hier stil te staan, met een beschermd dorpsgezicht, de prachtige historische huizen op palen en de kenmerkende groen met wit geschilderde houten gevels. Op Marken behoort een rondwandeling met een gids tot de mogelijkheden en kunt u terug in de tijd door een kijkje te nemen in het kijkhuisje van Sijtje Boes aan de haven of een bezoek aan het Marker Museum te brengen. Op Marken kunt u bovendien in alle rust rondzwerven over de werven en behoort een bezoek aan de klompenboerderij ook tot de mogelijkheden. Tot slot is de omgeving rondom de vuurtoren `t Paard van Marken heerlijk om de benen te strekken en te genieten van de natuur en prachtige vergezichten over het water.

Volendam

Ook vissersdorp Volendam is vanuit Monnickendam zeker de moeite van een bezoek waard. Het dorp, waar de bekende palingsound vandaan komt, is tegenwoordig ook bekend vanwege de vele bekende zangers als Jan Smit, 3J’s, Nick en Simon en oude rotten in het vak als Jan Keizer en Annie Schilder. De Dijk van Volendam is met de vele terrasjes een heerlijke plek om de benen te strekken en een visje te scoren en als u wilt kunt u ook in traditionele klederdracht op de foto.

Naast de oorspronkelijke haven is een nieuwe jachthaven gebouwd met leuke slaap- en eetgelegenheden, zoals het Hotel Marinapark Volendam.