Monnickendam en omgeving

Thuishaven van de Zeilvloot

Tips voor een bezoek:

De schepen van de leden van Zeilvloot Monnickendam liggen afgemeerd in en rond de historische binnenhaven van het pittoreske stadje Monnickendam (Gemeente Waterland). Het stadje aan de voormalige Zuiderzee, thans Gouwzee/Markermeer/IJsselmeer, kent een rijke geschiedenis als het gaat om handel, zeevaarders en vissers.

De stadskern met beschermd stadsgezicht bidt tal van bezienswaardigheden. Naast vele monumentale panden en gevelstenen is het in 2012 geopende Waterlandmuseum De Speelgoren een echte aanrader. Met een erkende stadsgids kunt u een stadswandeling maken en u kunt ook interessante wandelingen verkrijgen bij het Informatiepunt in het hart van Monnickendam.

De kade waar u aan boord komt ligt in het stadscentrum, waar naast bezienswaardigheden ook winkels, café’s, terrasjes, restaurants en een supermarkt op loopafstand zijn. Voor kinderen is er een geweldige speeltuin en wekelijks is er een warenmarkt op zaterdag.

Alle activiteiten en evenementen die in de gemeente plaatsvinden kunt u op datum terugvinden op de evenementenkalender. Monnickendam ligt op korte reisafstand van steden als Amsterdam en Hoorn. Zeer frequente busverbindingen brengen u snel naar Amsterdam CS (15 min), Hoorn (20 min), of Volendam (10 min).

Aan het IJsselmeer liggen veel aantrekkelijke havenplaatsen die tijdens dagtochten of meerdaagse zeilreizen bezocht kunnen worden. Overlegt u uw wensen met de schipper?