Edam, Hoorn en Lelystad

Aanleghavens aan het IJsselmeer

Tips voor een bezoek:

Door de unieke ligging van de schepen van Zeilvloot Monnickendam zijn ook havensteden als Edam, Hoorn en Lelystad op slechts een paar zuchten wind afstand.

Edam

Op de Kaasmarkt in het stadshart van Edam wordt in de zomermaanden nog wekelijks een traditionele kaasmarkt gehouden. De historie van Edam gaat echter verder dan Edammer kaas. De gevels van huizen en de vele bruggen verraden een rijk verleden waarin koopvaardij en scheepsbouw een belangrijke rol speelden. In Fort Edam, vroeger onderdeel van de Stelling van Amsterdam, worden regelmatig activiteiten georganiseerd.

Hoorn

De historie van Hoorn is, net als die van Enkhuizen, doordrenkt door de aanwezigheid van de V.O.C. U ziet de karakteristieke hoofdtoren al liggen als het schip de haven binnenloopt. De gezellige straatjes, de scheve pakhuizen, de verhalen van de scheepsjongens van de Bontekoe; een rondwandeling met een gids laat al deze historie leven. Zo ontdekt u welke belangrijke rol Hoorn in de Gouden Eeuw heeft gehad. Hoorn heeft ook een gezellige stadskern waar het heerlijk winkelen is en bovendien kunt u bij een aantal interessante musea terecht. Vanuit Hoorn vertrekt ook de stoomtram naar Medemblik.

Lelystad

Minder historisch, maar zeker een bezoek waard is Lelystad. Eén van de nieuwere steden van Nederland is vernoemd naar Cornelis Lely, die verantwoordelijk is voor het afsluiten van de Zuiderzee, waardoor Flevoland een feit is. De stad ligt direct aan het water en in de Bataviahaven kunt u zich zeker vermaken. Zo kunt u de replica van het VOC-schip de ‘Batavia’ bezichtigen. Wilt u meer te weten komen over de inpoldering, dan is het Nieuwe Land museum een aanrader en wie wil winkelen kan in Batavia Shopping Outlet zijn hart ophalen.